ГоловнаНовини«Самурай»: честь понад усе

«Самурай»: честь понад усе

 

24-25 березня у Львові відбудеться відкритий міжнародний турнір з карате Lviv Cup 2018. Його організатором виступають львівський клуб «Самурай» за партнерства клубу «Юніон». Якщо «Юніон» вже добре відомий як у Львові, так і в національному масштабі, то клуб «Самурай» впевнено набирає оберти та заслуговує на докладну розповідь про себе.

МГО «Спортивно-оздоровчий клуб «Самурай» було засновано у 2000 році Назарієм Вітером, знаним майстром карате та досвідченим спортивним функціонером. 

Назву для клубу він обрав, надихаючись ідеалом самураїв як людей честі, людей слова та певного виховання. А також – як людей багатогранних, що володіли не лише зброєю і фізичною силою, а знались на науках і мистецтвах та могли навіть складати вірші на полі бою, в яких вихвалялась мужність переможеного ними ворога.

Слоганом клубу обрали самурайський девіз «Честь понад усе».

Саме карате своєю багатогранністю та вимогами максимально відповідає самурайському духу та стилю. «Каратист повинен поєднувати у собі сміливість парашутиста, силу борця, передбачливість мотоцикліста, гнучкість гімнаста, реакцію боксера і пластичність танцюриста, – стверджує Назарій Вітер. – Стати  хорошим каратекою – значить постійно тренуватися, загартовуючи волю, різносторонньо вдосконалюючись фізично і найголовніше морально. Справжнє карате – не лише різновид поєдинку, це стиль життя, який має глибокі історичні, культурні та філософські корені. А сам поєдинок – всього лише один із аспектів вивчення та практики карате». 

Сьогодні  клуб «Самурай», який входить до Української федерації карате,  налічує близько 300 спортсменів різного віку та спортивної майстерності. Клуб працює на 12 майданчиках у Львові та на двох – в області. Тренерський склад клубу налічує 7 осіб. Головний тренер-інструктор –Ігор Богдан. Серед тренерів – двократна чемпіонка Європи 2017 р. Катерина Крива, Сергій Савчук, Ігор Дем’янчук, Костянтин Кривий, Богдана Глоговська, Сергій Вишневецький. 

Усі тренери клубу, окрім Ігоря Богдана, є діючими спортсменами, їх середній вік дорівнює 25 рокам. Це природно – адже переважну більшість спортсменів клубу «Самурай» складають діти та юнаки. Найбільш титулованим спортсменом клубу є 16-річний Євген Сендецький, бронзовий призер чемпіонату Європи 2017 р. серед кадетів. Серед провідних спортсменів також Анна Бідюк, Максим Бегей, Яна Білокопита, Софія Пруць.

Клуб має значні організаційні та спортивні здобутки. В організаційному плані це організація та проведення змагань обласного і всеукраїнського рівнів; проведення літніх та зимових навчально-тренувальних та оздоровчих зборів у Карпатах; проведення науково-практичних семінарів для тренерів, спортсменів та суддів. Зокрема, тільки в 2017 році «Самурай» організував Обласний турнір серед дітей та юнацтва присвячений Великоднім святам (250 учасників), Відкритий Всеукраїнський турнір з карате «Кубок друзів» (380 учасників), в співорганізації – чемпіонат України з карате серед школярів Lviv Open (420 учасників). В липневих зборах взяли участь 105 спортсменів, в грудневих – 68 спортсменів. У вересневому семінарі для тренерів та спортсменів «Структура та зміст змагальної діяльності в сучасному карате» взяли участь 38 людей, у травневому традиційному семінарі для суддів-початківців «Молодий суддя» – 12.

Статистика спортивних досягнень включає участь спортсменів «Самураю» в 320 національних змаганнях, 480 обласних та міських змаганнях, де вони здобули 478 золотих медалей та 982 інших нагород.

Але активність клубу не обмежується суто спортивною діяльністю. Не випадково президент СК «Самурай» Назарій Вітер підкреслює: «Попри те, що пріоритетним напрямком клубу є карате, багато уваги ми надаємо загальному розвитку наших вихованців. Це, насамперед, культурна, етична та філософська підготовка».

Так, клуб активно співпрацює з Фондом Св. Володимира в напрямку дитячої творчості та розвиває спільний проект з Центром родини Фонду, надаючи дітям безкоштовно послуги тренера, приміщення, обладнання. В клубі працюють оздоровчі групи для людей з особливими потребами, фахові реабілітологи розробляють спеціалізації для участі в змаганнях відповідно до нозологій. Планується придбати автобус для доставки людей на тренування.

В «Самураї» діє система знижок для дітей з незаможних сімей та дітей з сімей учасників АТО, діти-сироти займаються безплатно.

Клуб виступає співорганізатором змагань не лише з карате, а й з інших видів спорту (волейболу, міні-футболу, легкої атлетики тощо). На базі СК «Самурай» культивуються також інші види оздоровчих напрямків (корегуюча гімнастика, кудо, боротьба дзюдо, кікбоксинг). Крім цього, організовано чимало «Олімпійських уроків», зустрічей дітей та молоді з відомими спортсменами.

Про специфічні риси та особливості СК «Самурай» розповідає Ігор Богдан, голова Львівської обласної федерації карате. «Треба відзначити такі головні моменти в діяльності «Самураю», – каже він – Перш за все, це дуже добра системна організаційна робота, яка має широко розгалужений характер, осягаючи різні напрямки та охоплюючи не лише місто Львів, а також райони Львівської області. Назарій Вітер контролює всі процеси, з чітким розумінням – що і для чого робиться». Такі підходи вже дають добрі результати, є відчутний прогрес в досягненнях перш за все на дитячому рівні.

За словами Ігоря Богдана, дуже важливо, що президент «Самураю» створює робочі місця для молодих тренерів, даючи їм можливість заробітку, самовдосконалення та підвищення кваліфікації. 

Ще один важливий момент, на думку голови ЛОФК, це тісна співпраця СК «Самурай» з обласними та міськими організаціями, включаючи обласні та міські управління спорту, систему освіти та ДЮСШ, чий ресурс добре задіяний задля розвитку карате.

Пан Богдан зазначає, що його тісна співпраця з Назарієм Вітером почалася з тих часів, коли він як старший викладач Львівського державного університету фізкультури готував тренерів на замовлення клубу «Самурай». «Я вважаю, що сьогодні «Самурай» став другим після «Юніону» клубом карате у Львові», – каже він.

А президент УФК Сергій Левчук відзначив, що саме ґрунтовний та системний підхід президента клубу «Самурай» як до роботи в клубі, так і до зовнішніх зв’язків, зумовив його прихід на посаду голови Комітету з розвитку карате в системі освіти. Ця подія відбулася 3 лютого на конференції УФК в Києві. 

Безсумнівні здобутки СК «Самурай» це власне не підсумок, а тільки початок. Попереду ще багато звершень та завдань. Самурайська честь – це завжди виклик. А карате, як підкреслює Назарій Вітер, це перемога не над суперником, а над самим собою.

     Семен Запорожець,

спортивний журналіст, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини