ГоловнаНовиниСпортивна гвардія України

Спортивна гвардія України

У п’ятницю, 8 квітня, кращі представники спорту України зібралися у київському Театрі оперети на урочисту церемонію «Герої спортивного року – 2015». Це чудове свято вже 10-й рік поспіль проводиться за ініціативою Національного олімпійського комітету України та Міністерства молоді та спорту України. І завжди стає справжнім святом для всієї спортивної сім’ї країни!

Теплим весняним вечором сотні людей різного віку пройшли по червоної доріжці до красеня – театру, щоб стати учасниками чудового заходу, яке з великим інтересом очікується всіма шановниками спорту країни майже рік. Ми побачили серед присутніх багатьох олімпійських та світових чемпіонів, призерів та учасників Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи й України, керівників федерацій і спортивних товариств, ветеранів спорту, знаних політиків і громадських діячів, бізнесменів і артистів, великий загін спортивних журналістів. На жаль, за браком місця, ми не зможемо назвати тут усіх (хоч вони і заслуговують на це), але про деяких із них хочеться сказати обов’язково, бо внесок їх до спортивного та олімпійського рухів країни значущий і надзвичайно вагомий: Валерій Борзов та Людмила Турищева, Іван Богдан та Григорій Крісс, Равіль Сафіуллін та Сергій Міщенко, Володимир Платонов та Марія Булатова, Альбіна Дерюгіна та Григорій Суркіс, Ніна Уманець та Володимир Бринзак, Олександр Волков та Ельбрус Тедєєв, Вадим Гутцайт та Яна Шемякіна, Володимир Мотузенко та Юрій Дехтярьов. І цей список достойних та шанованих гвардійців спорту України можна продовжити до безкінечності!

Відкриваючи святковий захід, президент Національного олімпійського комітету України, уславлений чемпіон, герой України Сергій Бубка зазначив: «Ще будучи спортсменом мріяв, щоб у нас з’явилася така Церемонія, щоб наполеглива праця атлетів, тренерів, фахівців отримала гідну оцінку, щоб уся країна почула їх імена! Час летить дуже швидко й вже промайнуло десять років як ми започаткували цю чудову традицію. Щороку, приходячи у цей зал по червоній доріжці, мене переповнюють неймовірні емоції та особливі почуття».

Не з порожніми руками приїхав на ювілей мер столиці, віце-президент НОК України Віталій Кличко: «Як спортсмен я знаю, що перемоги даються нелегко. Вкрай важливо створювати в Україні умови, необхідне соціальне та матеріальне забеспечення для спортсменів. Й сьогодні, будучи на цьому заході не як спортсмен, а як мер Києва, хочу мотивувати наших провідних спортсменів та вручити їм сертифікати на отримання квартир», – сказав він.
Щасливими власниками омріяних нових квартир в красені-місті стали – призер Олімпійських ігор 2012 року зі спортивної гімнастики Ігор Радівілов, чемпіон світу та Європи з греко-римської боротьби Жан Беленюк та чемпіон світу й перших Європейських Ігор з гімнастики Олег Верняєв. Вони висловили щирі слова подяки київському градоначальнику Віталію Кличко та президенту НОК України Сергію Бубці за вирішення житлового питання, за постійну їхню підтримку та допомогу в інших проблемних моментах, на які так багате спортивне життя…

Але, хто ж став лауреатами ювілейного 10-го конкурсу? До останнього моменту рішення Української Академії спорту трималося в таємниці. Тим цікавішим та інтригуючим стало оголошення всіх переможців. Разом із визнанням кращих спортсменів та тренерів минулого сезону, організатори свята презентували ще чимало приємних подарунків «Героям спортивного року».

Переможці у номінаціях «Найкращий спортсмен року», «Найкраща спорстменка року», «Найкращий тренер року» отримали від НОК України грошові премії у розмірі 50 тисяч гривень.

Усім переможцям Церемонії були вручені сертифікати на 10 тисяч гривень від компанії «Епіцентр». Офіційний партнер Олімпійського комітету «PEAK Sport» забезпечив власників «Спортивного Оскару» спортивною екіпіровкою. Також їм були вручені спеціальні призи від «Тойота Україна», «Прем’єр готелі», «P&G», «Юнісон Груп», ресторану «Guramma», ювелірного дому Кімберлі.
Переможці Всеукраїнської урочистої церемонії

«Герої спортивного року-2015»:

Найкращий спортсмен року
Жан БЕЛЕНЮК – чемпіон світу та срібний призер І Європейських ігор з греко-римської боротьби (85кг)

Найкраща спортсменка року
Валентина СЕМЕРЕНКО – чемпіонка та бронзова призерка чемпіонату світу (мас-старт, спринт), чемпіонка Європи з біатлону (естафета)

Найкращий тренер року
Геннадій САРТИНСЬКИЙ – особистий тренер Олега Верняєва – срібного призера чемпіонату світу, дворазового чемпіона Європи та Європейських ігор зі спортивної гімнастики

Сенсація року
Павло ТИМОЩЕНКО – чемпіон світу з сучасного п’ятиборства

Найкраща команда року (збірна)
Чоловіча збірна України з фехтування на шпагах у складі Богдана НІКІШИНА, Анатолія ГЕРЕЯ, Максима ХВОРОСТА, Дмитра КАРЮЧЕНКА – чемпіони світу

Сильні духом (паралімпійські види спорту)
Дмитро ВИНОГРАДЕЦЬ – чотириразовий чемпіон світу з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату (50 м вільним стилем, 200 м вільним стилем, 50 м на спині, 150 м комплексне плавання) та  найкращий спортсмен чемпіонату світу-2015 серед членів національної паралімпійської збірної команди з плавання

Разом з олімпійцями (неолімпійські види спорту)
Марія МУЗИЧУК – чемпіонка світу з шахів

Олімпійська надія України
Юлія ЖУРАВОК – чемпіонка та бронзова призерка чемпіонату світу з біатлону серед юніорів (індивідуальна гонка, гонка переслідування)

Спортивна слава України
Наталія ТИМОШКІНА – чемпіонка Ігор ХХІ Олімпіади 1976 року в Монреалі з гандболу;

Сергій ЧУХРАЙ – триразовий чемпіон Ігор ХХІ Олімпіади 1976 року в Монреалі з веслування на байдарках і каное.

Спортивне свято в столичному Театрі оперети, як завжди було цікавим, теплим і щирим. І за це найдобріших слів заслуговує невеличкий і дружній колектив НОК України.
У серпні всіх нас чекають Олімпійські ігри в Ріо. Повертайтеся з перемогою, земляки!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ,
Олександр Хілюков,
заступник головного редактора сайту АСЖУ

Фото Павла Кубанова, НОК України

Популярні новини